miercuri, 23 martie 2011

Stecca

1. BILELE SI MASA DE JOC
Masa de joc este dreptunghiulara,fara gauri.Jocul se joaca cu trei bile:bila alba ,bila galbena si bila rosie.Pe mijlocul mesei sunt dispuse in forma de romb patru popice mici,numite chegle,avand in centrul rombului o a cincea chegla,de culoare rosie.

2. SCOPUL JOCULUI
Scopul jocului este de a realiza un numar predeterminat de puncte (de obicei 50). Jucatorul care a realizat primul numarul de puncte predeterminat este declarat castigator.

3. MODUL DE JOC
Un jucator joaca cu bila alba,iar adversarul sau cu bila galbena.Fiecare jucator are dreptul,pe rand,la cate o lovitura.La fiecare lovitura,bila lovita prima trebuie sa fie bila proprie.Neatingerea bilei proprii sau lovirea prima data a bilei adversarului sau a bilei rosii constituie un fault.

4. PUNCTAJUL
Punctele se realizeaza prin (1) doborarea cheglelor cu bila adversarului, (2) realizarea de carambol cu una din bile si bila rosie si (3) marcarea de puncte datorita greselilor adversarului.La fiecare lovitura numarul total de puncte realizat se aditioneaza la punctajul precedent pana se atinge plafonul de puncte necesar pentru castigarea partidei.


Sistemul de punctaj este urmatorul:

(1) fiecare chegla doborata cate 2 puncte,cu exceptia cheglei rosii din mijloc,care este 4 puncte.Doborarea numai a cheglei rosii din mijloc,in caz ca celelalte chegle raman in picioare se puncteaza cu 8 puncte.
(2) Carambolul cu bila proprie 4 puncte si carambolul cu bila adversarului 3 puncte.Punctele de la paragrafele (1) si (2) se aduna atunci cand este cazul.
(3) Fiecare fault rezultat din neatingerea bilei de catre adversar cate 2 puncte,fiecare fault rezultat din lovirea intai a bilei rosii de catre adversar cate 3 puncte.La acestea se adauga punctajul rezultat din doborarea cheglelor si din eventualele caramboluri in caz ca adversarul a doborat cheglele cu bila proprie.

Lovitura de deschidere dintr-o partida nu se puncteaza,indiferent daca s-au realizat puncte din chegle sau caramboluri.


Cheglele daramate se rearanjeaza pe pozitia initiala dupa fiecare lovitura.In caz ca una din bile impiedica pozitionarea a uneia sa a mai multor chegle acestea nu se asaza pentru lovitura urmatoare,fiind temporar scoase din joc.


Rezulta ca este posibil un punctaj maxim pe mana de 16 puncte (cu toate cheglele doborate si realizarea de carambol cu bila proprie).

5. FAULTURI SI PENALIZARI PENTRU FAULT
Constituie fault neatingerea prima data a bilei proprii la executarea unei lovituri.Daca nu este atinsa nici o bila sau daca este atinsa prima data bila adversarului penalizarea este de doua puncte,care se trec adversarului si free-ball pentru adversar.Daca este lovita bila rosie prima penalizarea este de trei puncte si free-ball pentru adversar.Daca orice bila sare de pe masa penalizarea este de doua puncte si free-ball pentru adversar.Daca una sau mai multe chegle sunt daramate cu bila proprie punctajul aferent se trece adversarului,la care se adauga si punctajul pentru eventualele caramboluri sau fault realizate din lovitura respectiva.

6. BILA IN MÂNA (FREE-BALL)
La oricare lovitura la care adversarul a comis fault sportivul primeste bila in mana (free-ball) si o poate pozitiona oriunde in jumatatea lunga a mesei in care nu se afla bila adversarului.La executarea unei lovituri free-ball corpul adversarului,cu exceptia bratului nu trebuie sa iasa din cadrul laturii mici a mesei.

7. FAULTURI DE POZITIE SAU DE LOVIREA BILELOR
Toate prevederile din Regulile generale de biliard se aplica si la jocul de stecca,atunci cand nu sunt contrazise in mod expres de prezentul regulament.

Snooker

MASA DE SNOOKER SI SETUL DE BILEDimensiunile mesei de snooker sunt: 5 picioare si 9,5 inci lasime (189,1 cm) x 11 picioare si 8,5 inci (384,6 cm) lungime. Inalsimea mesei de la podea pana la marginea de sus a mantei trebuie sa fie intre 2 picioare si 9,5 inci (90,3 cm) si 2 picioare si 10,5 inci (92,7 cm).
Linia de capat se afla la 29 inci (73,6 cm) de capatul mesei.Pe aceasta linie sunt asezate bilele galbena,verde si maron,cu bila maron in mijloc.Luand ca centru bila maron,bilele galbena si verde se afla pe un semicerc cu raza de 11,5 inci (29,2 cm) denumit zona D.
Bila albastra este plasata pe axa longitudinala a mesei la intersectia cu linia care uneste buzunarele laterale ale mesei.Bila roz este plasata pe centru la jumatatea distantei intre bila albastra si manta din capul mesei.Bila neagra este pozsionata la 12,25 inci (31,1 cm) de manta din capul mesei.Bilele maron,albastra,roz si neagra se afla pozisionate in linie dreapta pe axul longitudinal al mesei.
Setul de bile pentru snooker consta din 15 bile rosii si bilele colorate,in numar de sase (galbena,maron,verde,albastra,roz si neagra) plus bila alba (bila-sinta).
Diametrul tuturor bilelor este de 2,0625 inci (52,4 mm).
REGULILE DE JOC
La startul partidei bilele colorate sunt plasate pe punctele definite mai sus (vezi si schema din figura din josul paginii),iar bilele rosii sunt plasate intr-un triunghi cu varful spre capatul mesei si bila din varf cat mai aproape posibil de bila roz fara s-o atinga pe aceasta.

Ideea de baza a jocului este ca jucatorii sa incerce alternativ sa introduca bilele in buzunare obtinand la fiecare lovitura un numar de puncte.Cand nu este posibila introducerea de bile trebuie astfel jucat incat adversarului sa-i ramana pe masa o poziþie dificila pentru a introduce bile (asa numita lovitura de siguransa safety shot in limba engleza).
Pentru marcarea de puncte un jucator trebuie sa introduca mai intai o bila rosie (orice bila rosie in orice buzunar,loviturile la bilele rosii nu sunt lovituri anunsate).Dupa introducerea unei bile rosii sportivul trebuie sa introduca o bila colorata (orice bila colorata in orice buzunar).Daca dintr-o singura lovitura la bila rosie este introdusa mai mult decat o singura bila rosie,este punctata si aceasta,dar la lovitura urmatoare se va putea introduce o singura bila colorata,dupa care va urma tot o lovitura la bilele rosii.Pentru introducerea unei bile rosii se acorda 1 punct iar pentru fiecare bila colorata punctajul este urmatorul: galben 2 p., verde 3 p., maron 4 p., albastru 5 p.,roz 6 p., negru 7 p. Dupa introducerea unei bile rosii se nominalizeaza bila colorata la care se joaca.
Bilele rosii introduse raman in buzunare iar bilele colorate sunt repuse pe masa pe punctul de la inceputul partidei.Daca punctul pe care trebuie repusa bila este ocupat de alta bila atunci bila respectiva este repusa pe masa pe punctul liber al bilei de cea mai mare valoare care nu se afla in acel moment pe punctul sau si lasata acolo pana cand este din nou introdusa.In eventualitatea ca punctul nici unei bile colorate nu e liber atunci bila respectiva este postata cat mai aproape de punctul sau pa axa longitudinala a mesei spre manta din capul mesei.
In momentul in care ultima bila rosie a fost introdusa sportivul poate juca orice bila colorata.Dupa introducerea si a acestei bile colorate,aceasta este repusa pe masa dupa care bilele colorate trebuie introduse pe rand,strict in ordinea crescatoare a valorii lor (galben-verde-maron-albastru-roz-negru) in oricare din buzunarele mesei.Dupa introducerea bilelor rosii,cand se joaca la bilele colorate in ordine,bila colorata odata introdusa ramane in buzunar (nu mai este repusa pe masa).
Acumularea de puncte printr-o serie de lovituri reusite succesive care duc la castigarea partidei se numeste break.Scorul maxim posibil,care rezulta din introducerea succesiva a 15 bile rosii alternativ cu de 15 ori bila neagra plus toate bilele colorate in ordine este de 147 puncte (maximum break = 15 (15 rosii x 1 p.) + 105 ( 15 negre x 7 p.) + 7 + 6 + 5 +4 + 3 + 2 ).
La un moment dat in cursul unei partide se poate constata ca pe masa nu mai sunt suficiente puncte disponibile pentru a mai ajunge scorul detinut in acel moment de adversar.In acel moment scorul mai poate fi intors numai prin puncte obþinute din eventualele faulturi comise de adversar.
Termenul de a lasa adversarului un snooker inseamna a lasa bila alba intr-o asemenea pozitie incat sa fie ascunsa bila-tinta pentru lovitura urmatoare a adversarului.
Un fault la jocul de snooker poate fi comis in mai multe feluri si asigura un minim de 4 puncte adversarului. Valoarea penalizarii depinde de bila asupra careia s-a comis faultul,faulturile asupra bilelor colorate care valoreaza mai mult de 4 puncte se penalizeaza cu valoarea bilei respective. In eventualitatea unui fault comis cu mai mult de o bila,faultul se penalizeaza numai cu punctele aferente celei mai valoroase bile implicate (dar nu mai putin de 4 puncte).
Termenul de snooker inseamna pozitionarea bilei-tinta in spatele altei bile,astfel ca bila tinta sa nu poata fi atinsa printr-o lovitura directa. Acest lucru se poate intampla neintentionat sau intentionat din dorinta unui jucator de a castiga puncte pe seama eventualelor faulturi ale adversarului.
Urmatoarele situatii de joc constituie faulturi:
1) neatingerea nici unei bile
2) Introducerea bilei albe.In cazul introducerii bilei albe,adversarul va juca bila alba din orice punct din interiorul zonei D.
3) Introducerea gresita a unei bile ( introducerea unei bile colorate cand bila tinta este o bila rosie,introducerea unei bile colorate cand bila sinta trebuie sa fie alta bila colorata,introducerea unei bile rotii cand bila tinta este o bila colorata ).
4) Lovitura condusa
5) Lovirea bilei albe cand inca se afla in miscare
6) Lovirea bilei albe cand orice alta bila de pe masa se afla inca in miscare
7) Executarea unei lovituri atunci cand minim un picior al sportivului nu atinge solul
8) Lovirea bilei albe cu orice altceva in afara de varful tacului
9) Atingerea bilei cu corpul,elemente de imbracaminte,accesorii de joc,etc.
10) Provocarea sariturii bilei albe peste alta bila intentionat sau accidental
11) Jucatul bilei peste rand
Penalizarea pentru fault este de 4 puncte care sunt trecute la adversar cu exceptia cazului in care faultul a fost comis cu o bila cu valoare mai mare (albastra,roz sau negru), caz in care faultul se penalizeaza cu valoarea bilei respective.In eventualitatea comiterii faultului cu mai mult decat o singura bila,penalizarea are valoarea numai a celei mai valoroase bile implicate,dar nu mai putin de 4 puncte.
In anumite situatii,prin comiterea unui fault,sportivul care l-a comis poate pune adversarul intr-o situatie defavorabila,de exemplu poate lasa o pozitie de snooker.De aceea,dupa orice fault comis de un jucator,adversarul ii poate cere sa continue tot el jocul din pozitia rezultata.
Daca sportivul care joaca dintr-o pozitie de snooker nu atinge bila tinta adversarul are optiunea de a-l obliga sa rejoace bila din aceeasi pozitie (toate bilele miscate se repun in pozitia avuta inaintea loviturii).Aceasta lovitura este cunoscuta sub numele de ratare (original in engleza a miss care s-ar traduce prin "lipsa"). Trei repetari consecutive ale greselii cu bila din aceeasi pozitie duc la pierderea automata a meciului - aceasta regula se aplica in competitiile profesioniste. |n competitiile de amatori, dupa ratarea de trei ori a repetarii loviturii (practic dupa patru faulturi), se joaca bila din pozitia ramasa (de catre adversar sau la cererea acestuia tot de catre sportivul care a comis ratarile).
Lovitura de spargere la inceputul jocului se executa cu bila alba plasata oriunde in zona D.Pentru ca la jocul de snooker este extrem de dificila introducerea unei bile rosii direct din lovitura de spargere este o practica uzuala pentru jucatori la spargere sa loveasca astfel incat dupa atingerea bilelor rosii bila alba sa revina cat mai aproape de manta din capatul mesei (preferabil in spatele uneia din bilele colorate de pe linia de capat),aceasta fiind o lovitura safe.
Sfarsitul jocului este teoretic atunci cand s-a introdus si bila neagra dupa seria de lovituri in ordine crescatoare la bilele colorate.
Daca dupa introducerea bilei negre scorul este egal,bila neagra se pune pe punctul sau si se trage la sorsi care dintre jucatori reia jocul din zona D. Acest joc este cunoscut sub numele de „jocul la bila neagra. Jucatorul care introduce bila neagra ctatiga meciul iar in cazul comiterii unui fault cel care l-comis pierde meciul.

Carambol

1. Generalitati
Regulile din aceasta sectiune se aplica in general la toate formele si varietatile de carambol cunoscute. Cu toate acestea, anumite reguli pot avea exceptii sau pot fi diferite in cadrul diverselor forme de carambol; fiecare din aceste forme poate prezenta reguli specifice.

In concluzie, daca in regulile specifice fiecarui joc nu se afirma altceva, atunci se aplica aceste reguli generale.
Din ratiuni de simplificare si claritate vom folosi in continuare pronume masculine. Binemteles ca aceste referinte pot fi aplicate oricarui jucator (indiferent de gen) sau oricarei echipe.



2. Definirea bilelor
Carambolul se joaca cu trei bile: doua albe si una rosie. Fiecare jucator are cate o bila alba proprie pe care este obligat sa o loveasca prima cu tacul. Bila rosie nu va fi niciodata lovita cu tacul prima. Una dintre cele doua bile albe are unul sau mai multe puncte colorate pentru a putea fi diferentiata de cealalta.
3. Lovirea bilei albeLovitura corecta implica lovirea bilei albe numai cu varful tacului.
4. Stabilirea ordinii de jocJucatorul care va efectua spargerea de debut se va alege prin tragere la sorti sau lag. Castigatorul lag-ului are posibilitatea de a efectua spargerea de debut sau de a-l lasa pe adversarul sau sa faca acest lucru.
5. Lag-ulLag-ul este o procedura folosita pentru determinarea jucatorului care va executa spargerea de debut.
Bila rosie se asaza pe punctul de fund. Cei dot jucatori se pozitioneaza unul in stanga si altul in dreapta punctului de bataie si lovesc bilele albe catre manta de fund. Castiga jucatorul a carui bila se opreste mai aproape de manta de bataie, cu urmatoarele amendamente:
- bilele trebuie sa atinga manta de fund cel putin o data.
- Lag-ul se pierde daca:
-bila trece in jumatatea de masa a celuilalt jucator;
- bila nu atinge manta de fund;
- bila sare de pe masa;
- bila atinge bila rosie.
Daca ambii jucatori incalca aceste reguli sau daca arbitrul nu poate decide care bila este mai aproape de manta, lag-ul se rejoaca. Cei dot jucatori sunt obligati sa loveasca bilele pentru lag simultan (in limita posibilitatilor).
6. Alegerea bilelorJucatorul care efectueaza spargerea de debut are dreptul sa isi aleaga bila cu care va juca. El poate alege fie bila in intregime alba, fie bila alba marcata cu unul sau mat multe puncte de aceeasi culoare. Odata bila aleasa, se va folosi de aceeasi bila pe tot parcursul jocului.
7. Pozitia bilelor la spargerea de debutBila rosie se asaza pe punctul de fund. Bila adversarului se asaza pe punctul de bataie. Bila tragatorului se asaza pe linia de bataie, oriunde, pana la o distanta maxima de 6 inci (1 inci - 2,54 cm) de punctul de bataie (distanta masurata fata de centrul bilei).
Nota: In functie de specificul jocului, pozitia bilelor la spargerea de debut poate fi alta.
8. Bila rosie - bila - tintaJucatorul care efectueaza spargerea de debut trebuie sa lovesca mai intai, cu bila proprie, bila rosie. Daca la spargerea de debut bila proprie atinge prima oara bila adversarului, inainte de a atinge bila rosie, este fault, randul jucatorului se termina si, implicit, nu i se acorda nici un punct. In loviturile ulterioare, jucatorii pot alege orice bila ca bila-tinta (obiect) - bila rosie sau bila adversarului.

9. Piciorul pe podea0 lovitura se considera fault daca tragatorul nu are cel putin un picior pe podea. incaltamintea trebuie sa fie normala in ceea ce priveste marimea, forma si modul in care este purtata.
10. Lovirea bilelor m miscare0 lovitura se considera fault daca tragatorul joaca inainte ca toate bilele de pe masa sa se fi oprit. 0 bila care se roteste pe loc este considerata bila in miscare.
11. SfarsituI lovituriiSe considera ca o lovitura s-a sfarsit in momentul in care toate bilele de pe masa s-au oprit.
12. Fault la atingerea bilelorDaca oricare din bilele de pe masa este atinsa de catre un jucator cu orice altceva decat cu varful tacului (cu corpul, imbracamintea, creta, prelungitorul, alta parte a tacului decat varful etc.), aceasta atingere se considera fault.
13. Fault la loviturile dubleSe considera a fi fault daca bila alba este atinsa de mai multe ori cu varful tacului. Daca arbitrul crede ca (judecand dupa sunetul loviturii, pozitia si modul in care s-au miscat bilele) bila alba a fost lovita de doua ori, lovitura se va considera fault si va fi judecata ca atare.
14. Fault la loviturile impinseEste fault daca bila alba este impinsa cu varful tacului sau daca acesta vine in contact cu bila alba mai mult timp decat este necesar pentru a executa o lovitura corecta. Decizia finala ramane la latitudinea arbitrului care este obligat sa anunte faultul daca acesta s-a produs.
15. Bila alba saritaDaca bila alba sare de pe tablia mesei, atunci lovitura respectiva se considera fault (loviturile in care o bila-obiect sare de pe tablia mesei pot fi considerate faulturi sau nu, functie de regulile specifice ale fiecarui joc).
16. Regula generala pentru toate faulturileDesi penalizarile pentru faulturi difera de la joc la joc in functie de regulile specifice, urmatoarele reguli sunt valabile pentru toate faulturile:
- randul jucatorului la masa se termina;
- daca jucatorul a acumulat puncte in acea venire la masa care s-a terminal cu un fault, nu mai sunt luate in considerare.

17. Lovitura sarita incorectaEste fault daca un jucator loveste cu tacul bila alba sub centrul ei (,,sapa sub ea") cu intentia de a o determina sa sara peste un obstacol aflat in fata ei. Acest lucru se poate intampla si accidental, caz in care decizia ramane la latitu­dinea arbitrului.
18. Penalizarea pentru fault intentionatEste obligatoriu ca bila alba sa fie lovita in timpul jocului numai cu varful tacului. Orice alt contact este considerat fault sub incidenta regulii 12. Daca arbitrul considera ca acest contact este intentional, trebuie sa-l avertizeze pe jucatorul in cauza ca un al doilea contact de acest gen va atrage dupa sine pierderea meciului prin forfeit. Daca un al doilea fault intentionat este efectuat de acelasi jucator, acesta pierde meciul prin forfeit.
19. Bile care se misca spontanDaca o bila se misca pe masa spontan (de una singura), atunci ea va ramane in noua ei pozitie si jocul va continua.
20. Faulturi prin responsabilitatea jucatoruluiJucatorul este responsabil pentru modul de folosire a cretei, a prelungitorului sau a oricarui alt echipament auxiliar pe care il aduce sau il foloseste la masa.
21. Definitia bilelor sariteSe numeste bila sarita o bila care, ca urmare a unei lovituri, se opreste in alta parte decat pe tablia mesei (pe marginea mantei, pe podea etc.). Bilele care sar si ating partea de sus a mantei, marginea mantei, instalatia de iluminat si se intorc pe tablia mesei, fara a mai atinge nimic care nu face parte din echipamentui normal al unei mese, nu se considera bile sarite. Bilele care ating vreun obiect care nu face parte din echipamentul standard al unei mese de biliard si se intorc pe tablia mesei se vor considera bile sarite. Toate bilele sarite se vor repozitiona pe masa dupa ce lovitura s-a incheiat. (Vezi ,,Repozitionarea bilelor").
22. Interventii din exteriorDaca in timpul unui meci bilele sunt miscate de catre un spectator sau de catre altcineva decat jucatorii, ele se vor repune pe o pozitie cat mai apropiata de cea initiala, imediat dupa incident. Tragatorul va putea juca in continuare fara a fi penalizat. Repunerea bilelor in pozitie de joc se va face de catre arbitru. Aceasta regula se aplica si in cazuri cum ar fi: cutremur, uragan, pana de curent, desprinderea instalatiei de iluminat etc.
23. Definitia loviturii de sigurantaJucatorul care joaca o lovitura de siguranta trebuie sa trimita in manta o bila-obiect sau bila alba dupa ce aceasta a atins o bila-obiect. Daca acest lucru nu se intampla, lovitura respectiva este fault.
24. Limitarea loviturilor de sigurantaJucatorii nu pot juca lovituri de siguranta in veniri la masa consecutive. Daca un jucator a jucat o lovitura de siguranta la ultima venire la masa, el nu poate juca acelasi lucru si la urmatoarea venire la masa. Daca acest lucru se intampla, lovitura respectiva este fault.
25. Repozitionarea bilelor sariteDaca bila sarita este bila alba sau bila-obiect alba, aceasta se va repozitiona pe punctul de bataie (daca acesta este ocupat - pe punctul de fund; daca acesta este ocupat -pe punctu central). Daca bila sarita este bila-obiect rosie, aceasta se va repozitiona pe punctul de bataie (daca este ocupat - pe punctul de fund; daca este ocupat - pe punctul central). Daca si bila alba si o alta bila-obiect sunt bile sarite, atunci bila alba se va repozitiona prima si bila-obiect a doua, conform indicatiilor de mai sus. Daca amandoua bilele-obiect sunt bile sarite, ele se vor repozitiona conform indicatiilor de mai sus. Daca bila alba ocupa vreunul din puncte, atunci prima se va repozitiona acea bila al carei punct este liber si apoi cealalta, conform indicatiilor de mai sus.

14.1

1. Jocul in sine14.1 este un joc pe anuntate. Jucatorul trebuie sa anunte (numeasca) o bila si un cos. Jucatorul primeste un punct pentru fiecare lovitura regulamentara prin care reuseste sa introduca in cos o bila, in situatia in care si cosul si bila au fost anuntate corect. El va ramane la masa pana in momentui in care fie rateaza o bila anuntata neintroducand-o in cosul anuntat sau deloc, fie comite un alt fault. Jucatorul poate juca si introduce in cosuri primele 14 bile, dar inainte de a continua si de a o juca si pe a cincisprezecea (si ultima ramasa pe masa), cele 14 bile introduse in cosuri se regrupeaza in triunghi ca la inceput, exceptie facand punctul de fund care ramane liber. Apoi Jucatorul incearca sa introduca si bila a cincisprezecea astfel incat sa imprastie bilele grupate si sa poata continua jocul.
Jucatorul care reuseste sa realizeze punctajul dinainte stabilit pentru joc (de obicei, 150 de puncte, in turneele mari, sau cate sunt fixate pentru jocurile obisnuite) inaintea adversarului sau, a castigat jocul.
2. JucatoriiDoi sau doua echipe a cate doi jucatori.
3. Bilele folositeSe foloseste setul standard de bile numerotate de la 1 la 15-plus bila alba.
4. TriunghiulBilele se grupeaza clasic in triunghi, cu varful triunghiului pe punctul de fund, avand in coltul din dreapta bila 1 si in coltul din stanga, bila 5. Ordinea celorlalte bile nu conteaza. Bilele trebuie sa fie lipite intre ele (pe cat posibil).
5. PunctajulFiecare bila introdusa regulamentar in cos inseamna un punct in contul respectivului jucator.
6. Spargerea de debutJucatorul care incepe trebuie fie:
1. sa anunte o bila si un cos in care va incerca sa introduca acea bila;
2. sa faca bila alba sa atinga o bila si apoi manta si, in plus, sa loveasca astfel incat doua bile colorate sa atinga manta.
Neducerea la indeplinire a cel putin uneia din aceste cerinte inseamna o incalcare a conditiilor regulamentare cu privire la spargerea de inceput. Tragatorul este penalizat cu doua puncte pentru fiecare greseala de acest gen, in plus, adversarul poate alege intre:
1. a accepta situatia existenta pe masa si a juca;
2. a cere reasezarea bilelor pe masa si a solicita partenerului sa repete lovitura de debut.
Aceasta regula, cu posibilitatile de alegere pe care Ie ofera, va fi respectata si aplicata pana in momentul in care spargerea de debut se efectueaza corect sau pana in momentui In care adversarul accepta situatia de pe masa si joaca. Regula celor trei faulturi succesive nu se aplica in cazul incalcarii conditiilor regulamentare la spargere. Daca jucatorul care incepe comite scratch la o spargere corecta, lovitura se va considera fault si va fi penalizat cu un punct. Aceasta penalizare intra in cadrul regulei ,,Penalizari la trei faulturi succesive". Jucatorul care urmeaza (adversarul) are bila alba in mana in spatele liniei de bataie si joaca din pozitia existenta in acel moment pe masa.
7. Reguli de joc1. 0 bila introdusa regulamentar in cos da dreptul jucatorului sa ramana in continuare la masa si sa joace pana in momentul in care rateaza o bila anuntata. Un jucator are dreptui sa joace orice bila la alegere, dar, inainte de a trage, trebuie sa anunte bila pe care o va juca si cosul in care va incerca sa o introduca. El nu este obligat sa dea detalii cu privire la genul de lovitura sau combinatie pe care o va incerca (manta, ricoseu, carambol etc.). Orice bila in plus introdusa de jucator in cos, in cadrul aceleiasi lovituri regulamentare, va fi socotita, in contul acestuia, cu un punct.
2. La toate loviturile, jucatorul trebuie sa faca in asa fel incat bila alba sa atinga o bila colorata si apoi:
a) sa introduca in cos o bila numerotata, sau:
b) sa faca in asa fel incat bila alba sau oricare bila colorata (numerotata) sa atinga manta.
Neindeplinirea macar a uneia dintre aceste cerinte inseamna fault. Daca o bila colorata nu este inghetata la manta, dar se afia la un diametru de bila de manta (arbitrul va aprecia daca este necesar), jucatorul are dreptul sa anunte doar de doua ori consecutiv siguranta, folosind numai cea mai apropiata manta. Intr-o astfel de situatie, bila colorata este considerate inghetata la manta la urmatoarea venire la masa a jucatorului respectiv. In situatia in care jucatorul opteaza, la a treia lovitura, pentru varianta de a provoca primul contact intre bila alba si acea bila colorata, se aplica prevederile cu privire la bilele inghetate din Regulamentui General al Biliardului cu Cosuri.
Nota: daca jucatorul a comis fault inainte sau dupa ce a jucat aceasta bila, se vor aplica prevederile cu privire la bilele inghetate. De asemenea, daca face doua faulturi consecutive, se va face imediat referire la bilele inghetate in legatura cu jucarea acelei bile. Daca aceste cerinte nu sunt respectate, se va considera al treilea fault consecutiv. In aceasta situatie, jucatorul va primi penalizarea corespunzatoare si cate un punct pentu fiecare din greselile anterioare. Bilele vor fi din nou grupate pe masa, iar jucatorul care a comis infractiunea va trebui sa Ie sparga din nou, la fel ca la inceputul jocului.
3. In momentul in care a 14-a bila este introdusa in cos, jocul se intrerupe momentan cu cea de-a 15-a bila ramasa pe masa in pozitia in care se afla. Apoi, cele 14 bile introduse se repun pe masa (cu punctul de fund din triunghi ramas liber). Din aceasta pozitie, jucatorul va juca pentru a introduce in cos si cea de-a 15-a bila. El va face astfel incat bila alba sa ricoseze sau sa loveasca bilele regrupate pentru a Ie imprastia si a-si usura astfel continuarea jocului. Cu toate acestea, el nu este obligat sa joace cea de-a 15-a bila, putand juca orice alta bila din triunghi (vezi tabel).
4. Un jucator poate anunta siguranta (pentru scopuri defensive). Se admite jocul la siguranta, dar el trebuie sa fie in concordanta cu toate celelalte reguli valabile. Venirea la masa a unui jucator se incheie atunci cand se joaca la siguranta, iar bilele introduse in cos nu sunt punctate. Orice bila introdusa, in situatia in care s-a anuntat siguranta, va fi repozitionata pe spotul de fund.
5. Jucatorul nu are voie sa prinda, sa atinga sau sa se interpuna in vreun fel in calea bilei care se rostogoleste spre un cos sau spre zona in care sunt grupate celelalte bile (inclusiv sa prinda o bila care cade in cos avand mana introdusa acolo). Daca procedeaza astfel, se dicteaza fault intentionat impotriva lui, este penalizat cu un punct pentru fault si, in plus, mai primeste o penalizare de 15 puncte, dintr-un total de 16. In aceasta situatie, jucatorul advers, care urmeaza la masa, are posibilitatea de a opta intre:
a) a accepta situatia de pe masa cu bila alba in mana in spatele liniei de bataie
b) a solicita reasezarea tuturor celor 15 bile pe masa si de a cere jucatorului care a gresit sa sparga din nou, in conditii regulamentare.
6. Daca bila a 15-a (neintrodusa in cos) si/sau bila alba se interfereaza cu triunghiul coborat pentru a grupa bilele, se va proceda conform diagramei care indica modul corect de reasezare a bilelor.
7. Atunci cand un jucator are bila alba in mana in spatele liniei de bataie (ca dupa un scratch) si toate bilele colorate se afla in spatele aceleiasi linii, bila colorata aflata cel mai aproape de aceasta trebuie sa fie repozitionata pe spotul de fund, la solicitarea jucatorului. Daca doua sau mai multe bile se afla la distanta egala de linia de bataie, jucatorul trebuie sa indice pe care dintre ele o doreste repozitionata.
8. Bile introduse neregulamentar in cosuri
Se repozitioneaza pe spotul de fund. Nu se acorda penalizari.

9. Bile colorate sarite de pe masa
Lovitura este considerate fault. Bilele sarite se repozitioneaza pe spotul de fund.

10. Penalizari pentru faulturiLa fiecare fault se scade cate un punct. Se acorda penalizari mai severe pentru faulturi intentionate (regula de joc 8.4.7[5]) si pentru trei faulturi consecutive (regula dejoc8.4.11).
Jucatorul la rand accepta bila alba in pozitia in care se afla, cu exceptia situatiei in care bila alba a sarit de pe masa, a fost scratch sau fault intentionat (regula de joc 8.4.7[5]) sau al treilea fault consecutiv.
11. Penalizari pentru faulturi consecutiveAtunci cand un jucator comite un fault, el este penalizat cu un punct (sau mai multe, dupa cum este cazul), si se anunta ,,primul fault". Jucatorul se mentine in aceasta situatie pana la urmatoarea lui lovitura care poate anula faultul anterior, fie prin introducerea regulamentara in cos a unei bile anuntate, fie prin jucarea corecta a unei situatii de siguranta. La a treia lui venire consecutiva la masa, la care comite fault, primeste o penalizare de 15 puncte.
Dupa comiterea celui de-al treilea fault consecutiv si primirea penalitatii, numaratoarea faulturilor se reia de la zero. In aceasta situatie, bilele se regrupeaza pe masa, in triunghi, iar jucatorului care a comis infractiunea i se va cere sa sparga din nou, ca la inceputui jocului. In acest caz, sunt valabile regulile specifice loviturii de spargere.
Ar trebui scos in evidenta faptul ca faulturile consecutive trebuie sa fie comise in tururi succesive. Spre exemplu, daca un jucator incheie cea de-a sasea lui venire la masa printr-un fault, vine la masa pentru a saptea oara si faulteaza (deci este ,,la doua faulturi") si apoi incepe cea de-a opta lui venire la masa cu o bila introdusa regulamentar, inainte de a comite un scratch din a doua lui lovitura, inseamna ca nu a comis trei faulturi consecutive, chiar daca au fost faulturi in trei veniri ale lui succesive la masa. De indata ce a introdus regulamentar o bila chiar la inceputul celei de-a opta lui veniri la masa, cele doua faulturi anterioare au fost anulate. El este la primul fault atunci cand joaca prima lovitura a celei de-a noua veniri proprii la masa.
12. Amanunte privind scorulScaderea punctelor de penalizare poate duce la scoruri negative. Un astfel de scor (punctaj general) poate fi , "minus I", "minus 2", "minus 15" etc. (un jucator poate castiga un joc cu 150 de puncte realizate in timp ce adversarul sau a comis doua faulturi; deci scorul final ar putea fi 150 la -2).
Daca un jucator greseste la o lovitura care nu a provocat introducerea vreunei bile in cos, punctul de penalizare ii este scazut din scorul (punctajul) pe care il avea la sfarsitul turului anterior.Daca un jucator comite fault si introduce o bila in cos in cadrul aceleiasi lovituri, bila va fi repozitionata pe punctul de fund (nu va fi punctata), iar punctul de penalizare se va scadea din punctajul inregistrat la sfarsitul turului anterior.

Bila 9

RegulamentuI international

In cazul in care exista contradictii evidente cu privire la aceste reguli specifice, se aplica regulamentul general al biliardului cu cosuri.

1. Jocul in sine
Bila 9 se joaca cu 9 bile colorate, numerotate de la 1 la 9, si cu bila alba. La fiecare lovitura, prima bila pe care bila alba trebuie sa o atinga este cea cu numarul cel mai mic de pe masa, dar bilele nu trebuie sa fie introduse in ordine in cosuri. Daca un jucator introduce regulamentar o bila, va ramane la masa pentru alta lovitura si va juca pana ce va rata, va comite un fault sau va castiga jocul. Dupa o ratare, jucatorul ce urmeaza va trebui sa joace din pozitia lasata pe masa de jucatorul anterior dar, dupa orice fault, el poate sa inceapa cu bila alba de oriunde de pe masa. Jucatorii nu au obligatia de a anunta nici o lovitura. Jocul se sfarseste cand unul dintre jucatori a castigat numarul impus de partide.
2. Gruparea bilelor la spargereLa spargerea de debut, bilele colorate sunt grupate in forma de romb, cu bila 1 in varf, pe punctul de fund, cu bila 9 in centrul rombului si cu celelalte bile asezate la intamplare si grupate cat mai strans posibil. Jocul incepe cu bila alba in mana, in spatele liniei de bataie.

3. Lovitura de spargere regulamentara
Regulile care guvemeaza lovitura de spargere sunt aceleasi ca si pentru celelalte lovituri, cu urmatoarele , exceptii:

a) cel ce sparge trebuie sa loveasca mai intai bila 1 si:
I.) fie sa introduca o bila in cos,
II.) fie sa trimita in manta cel putin patru bile numerotate;
b) daca bila alba este introdusa in cos sau trimisa in afara mesei, sau daca cerintele impuse nu sunt respectate, se considera fault, iar jucatorul care urmeaza are bila alba in mana, oriunde pe masa;
c) daca o bila-obiect sare de pe masa se considera fault, iar jucatorul care urmeaza are bila alba in mana, oriunde pe masa. Bila-obiect sarita nu mai este repozitionata (exceptie: daca este vorba de bila 9, ea va fi repozitionata pe punctul de fund).
4. Continuarea jocului
In cadrul loviturii ce urmeaza imediat spargerii de debut, se poate juca un push-out (lovitura permisa in scopul de a schimba pozitia bilei albe, vezi 5). Daca cel care a spart introduce una sau mat multe bile in mod regulamentar va continua sa joace pana ce va rata, va comite fault sau va castiga. Daca jucatorul rateaza sau comite fault, la masa urmeaza adversarul sau care isi incepe randul si va juca pana ce va rata, va comite fault sau va castiga. Partida se incheie in momentul in care bila 9 a fost introdusa prin intermediul unei lovituri regulamentare. Se mai poate intampla ca jocul sa fie pierdut prin forfeit, ca urmare a unei grave incalcari a unei reguli.

5. Push-out
Jucatorul care joaca imediat dupa o spargere regula-mentara poate juca un push-out in incercarea de a misca bila alba pe o pozitie mai buna, in vederea intentiilor sale viitoare. La un push-out nu este necesar ca bila alba sa atinga nici o bila-obiect sau manta; in rest sunt valabile toate celelalte reguli privind faulturile. Jucatorul trebuie sa-si anunte cu voce tare intentia de a juca un push-out inainte de a executa lovitura, altfel lovitura va fi considerata una normala.
0 bila introdusa in cos ca urmare a unui push-out nu se socoteste si ramane in cos, cu exceptia bilei 9 care va fi reasezata. Dupa un push-out regulamentar, jucatorul care urmeaza la rand are dreptui sa:
a) joace din acea pozitie;
b) lase dreptul la lovitura adversarului care a jucat push-out-ul.
Un push-out este considerat fault daca se incalca vreuna din reguli (cu exceptia regulilor 7 si 8). Un push-out neregulamentar este penalizat i functie de faultul comis. Daca un jucator comite scratch la o spargere de debut, adversarul acestuia nu va putea juca un push-out.
6. FaulturiAtunci cand un jucator comite un fault, el trebuie sa se retraga de la masa, iar bilele introduse ca urmare a loviturii neregulamentare nu vor mai fi repozitionate pe masa (exceptie: bila 9 va fi reasezata pe masa). Adversarul va avea bila alba in mana si, inainte de a trage, va putea sa o aseze pe masa, oriunde doreste. Daca un jucator comite mai multe faulturi in cadrul unei singure lovituri, se va penaliza un singur fault.

7. Lovituri incorecte
Daca prima bila colorata atinsa de bila alba nu este cea cu numarul cel mai mic de pe masa, lovitura este considerata fault.


8. Nici o manta atinsa
Daca nu este introdusa nici o bila-obiect si dupa impactui bilei albe cu bila cu cel mai mic numar de pe masa, nici una din bilele care s-a miscat pe masa nu atinge o manta, lovitura este considerata fault.


9. Bila alba in mana
Cand bila alba este in mana, jucatorul are dreptul sa o puna oriunde pe blatul mesei, fara a atinge o bila-obiect. El poate aranja in continuare bila alba pana in momentul executarii unei lovituri.

10. Bile colorate sarite de pe masa0 bila neintrodusa in vreunul din cosuri este considerata sarita de pe masa daca ajunge sa se opreasca in orice alt loc decat pe blatul mesei. A trimite o bila in afara mesei este fault. Bilele sarite de pe masa nu se mai repozitioneaza (exceptie: daca bila sarita este bila 9, va fi repozitionata) si jocul va continua.
11. Fault la loviturile sarite si ocoliteDaca jocul nu este arbitrat, se va considera fault daca bila alba, in incercarea de a sari sau evita o bila-obiect care nu este la rand, va provoca miscarea acesteia (indiferent daca atingerea bilei obstacol a fost provocata cu mana, tacul, puntea etc.).
12. Trei faulturi consecutiveDaca un jucator comite trei faulturi consecutive in trei veniri succesive la masa, fara a executa o lovitura legala, el va pierde partida. Cele trei faulturi se iau in considerare daca vor fi comise in cadrul aceleiasi partide. Arbitrul trebuie sa-l avertizeze pe jucator intre cel de-al doilea si cel de-al treilea fault. Randul unui jucator incepe cand acesta poate executa in mod corect o lovitura si se termina la sfarsitul unei lovituri in care el rateaza, comite fault, castiga sau cand comite fault intre lovituri.
13. Sfarsitul joculuiJocul incepe de indata ce bila alba trece de linia de bataie la lovitura de spargere. Bila 1 trebuie atinsa prima la spargerea de debut. Jocul se sfarseste odata cu executarea regulamentara a unei lovituri prin care bila 9 este introdusa in cos, sau in situatia in care jocul se incheie, prin forfeit.

miercuri, 2 martie 2011

Bila 8

1. ObiectuI joculuiBila 8 este un joc de biliard in care fiecare lovitura trebuie anuntata si care se joaca cu o bila alba si 15 bile-tinta numerotate de la 1 la 15. Un jucator trebuie sa introduca in cosuri bilele numerotate de la 1 la 7 (culori pline), in timp ce adversarul sau va trebui sa joace bilele de la 9 la 15 (cele dungate). Pentru a castiga jocul, un jucator trebuie sa introduca in mod regulamentar in cosuri setul sau de 7 bile si, in final, bila neagra.
2. Lovitura anuntataIn acest tip de joc de biliard, loviturile al caror scop este evident nu trebuie anuntate. Este dreptul adversarului sa intrebe care va fi bila-tinta si cosul in care urmeaza a fi introdusa, in cazul in care acest lucru nu-i este clar. Loviturile cu manta sau combinatiile nu sunt considerate evidente si trebuie anuntate, atat bila-tinta cat si cosul tintit. Cand se anunta o lovitura, nu este niciodata necesar sa se indice detalii cum ar fi numarul de ricoseuri din mante, carambolurile etc. Bilele introduse in cosuri ca urmare a unei greseli raman in cosuri, indiferent carui jucator apartin. Spargerea de debut a bilelor nu este o lovitura anuntata. Jucatorul care executa lovitura de spargere are dreptul sa ramana la masa de joc daca a introdus in mod corect o bila-tinta.

3. Gruparea bilelor
Bilele sunt grupate intr-un triunghi avand bila 8 in centrul triunghiului si bila din varful triunghiului pe punctul de fund. Bilele din colturile triunghiului trebuie sa fie din gupuri diferite (intr-un colt o bila plina, iar in celalalt o bila dungata).
4. Spargerea alternativaCastigatorul tragerii la sorti (sau al lag-ului) are dreptul de a sparge primul. In timpul competitiilor individuale, dreptul de a sparge primul altemeaza la fiecare joc nou.
5. Faulturi la lovituri sarite si ocoliteDaca un meci nu este condus de un arbitru, atunci jucatorii trebuie sa fie constienti ca, daca in incercarea de a executa o lovitura sarita sau ocolita bila alba va atinge in traiectoria sa alta bila decat bila-tinta (chiar si in cazul cand aceasta atingere s-a produs cu tacul, mana, prelungitorul etc. lovitura respecfiva va fi considerata fault.
6. Lovitura de spargere regulamentaraPentru a executa o spargere regulamentara, cel ce sparge, (cu bila alba in mana in spatele liniei de bataie) va trebui:
- fie sa introduca o bila in cos;
- fie sa trimita in manta eel putin patru bile numerotate. Daca nu reuseste sa indeplineasca eel putin una din aceste conditii, lovitura se considera fault, iar jucatorul care vine la masa are dreptui de a opta intre:
- a accepta pozitia de pe masa si a juca;
- a solicita regruparea bilelor pentru a executa el insusi lovitura de spargere, sau de a oferi adversarului aceasta posibilitate.

7. Scratch la o spargere regulamentaraDaca un jucator comite scratch (adica introduce bila alba intr-un cos):
- toate bilele intrate in cosuri raman acolo (exceptie: bila 8, vezi regula 9.);
- lovitura este considerate fault;
- masa este deschisa (adica spargerea se considera corect efectuata, iar alegerea bilelor nu s-a facut inca).
Atentie! Jucatorul care urmeaza la masa are bila alba in mana, in spatele liniei de bataie, si nu are dreptul sa loveasca o bila-tinta care se afla in spatele acestei linii, cu exceptia situatiei in care trimite mai intai bila alba in afara zonei de bataie, facand-o sa revina in interiorul acesteia dupa impactul cu o manta sau cu o alta bila.

8. Bile colorate sarite de pe masa la spargereDaca un jucator care executa spargerea de debut face ca una sau mai multe bile colorate sa sara de pe masa, se considera fault si adversarul are dreptul de a opta intre:
- a accepta situatia de pe masa si a juca;
- de a beneficia de fault cu bila alba in mana, in spatele liniei de, bataie.

9. Bila 8 intra in cos din spargereDaca bila 8 intra in cos, direct din spargere, jucatorul aflat la masa poate cere fie regruparea bilelor, fie reasezarea bilei 8 pe spotul de fund si continuarea jocului. Daca jucatorul aflat la masa comite scratch la spargere si, totodata, introduce in cos si bila 8, adversarul are dreptul de a cere fie regruparea bilelor pe masa, fie reasezarea bilei 8 pe spotul de fund si continuarea jocului cu bila alba in mana in spatele liniei de bataie.
10. Masa deschisaMasa este ,,deschisa" atunci cand alegerea grupurilor de bile (culori pline sau dungate) nu s-a facut inca. Cand masa este deschisa, este regulamentar sa lovesti o bila plina mai intai pentru a introduce una dungata sau invers.
Nota: masa este intotdeauna deschisa dupa spargerea de debut.
Atunci cand masa este deschisa, este regulamentar sa se poata lovi mai intai orice bila plina, dungata sau bila 8. Daca masa este deschisa si bila 8 este cea aleasa drept tinta si lovita cu bila alba, atunci:
- jucatorul pierde randul;
- masa ramane deschisa;
-bilele introduse neregulamentar in cosuri raman in cosuri si jucatorul care vine la masa trebuie sa joace din pozitia existenta pe masa.

11. Alegerea grupurilor de bileAlegerea bilelor de culoare plina sau dungate nu se face in urma loviturii de spargere, chiar daca bilele introduse fac parte din una sau din ambele grupe. Masa este deschisa intotdeauna dupa lovitura de spargere. Adjudecarea grupei se face doar dupa ce un jucator a introdus in cos, in mod regulamentar, o bila anuntata, dupa momentul in care s-a creat situatia de masa deschisa.
12. Lovitura regulamentaraLa toate loviturile (cu exceptia celei de spargere sau cand masa este deschisa), tragatorul trebuie sa loveasca mai intai una din bilele grupei sale si:
- sa o introduca in cos;
- daca nici o bila nu este introdusa dupa impactul cu bila alba, oricare bila de pe masa trebuie sa atinga o manta. Daca nici una din aceste conditii nu este indeplinita, lovitura este considerata fault.

13. Lovitura de sigurantaExista o posibilitate prin care jucatorul, indiferent din ce motive de tactica, poate ceda randul adversarului dupa ce introduce in mod corect o bila. Aceasta posibilitate se numeste lovitura de siguranta si este considerata regulamentara. Daca jucatorul care este la masa vrea sa joace la siguranta, introducand in cos o bila clara, va trebui sa anunte siguranta inaintea executarii loviturii. Daca anuntul nu este facut si una din bilele grupului sau este introdusa in cos, va trebui sa joace in continuare. Orice bila introdusa in cos in urma unei lovituri de siguranta ramane in cos.
14. PunctajulUn jucator are dreptul de a juca pana in momentul in care rateaza introducerea in cos a uneia dintre bilele apartinand grupului sau de bile. Dupa ce un jucator a reusit sa introduca regulamentar toate bilele sale, va juca pentru a introduce in cos si bila 8.
15. Penalizarea pentru faultUn jucator are dreptul de a juca pana in momentul in care rateaza introducerea in cos a uneia dintre bilele apartinand grupului sau de bile. Dupa ce un jucator a reusit sa introduca regulamentar toate bilele sale, va juca pentru a introduce in cos si bila 8.
16. lovituri combinateLoviturile in combinatie sunt permise; bila 8 nu poate fi folosita prima in combinatie, cu exceptia situatiei cand masa este deschisa.
17. Bilele introduse neregulamentar in cosuriSe considera ca o bila a fost introdusa neregulamentar in cos atunci cand:
- se comite fault in cadrul aceleiasi lovituri;
- bila nu intra in cosul in care a fost anuntata;
- nu se anunta siguranta inaintea executarii loviturii.
Bilele introduse neregulamentar raman in cosuri.

18. Bilele colorate sarite de pe masaDaca o bila colorata sare de pe masa, se considera fault, iar jucatorul isi pierde randul. Daca acest lucru se intampla cu bila 8, se pierde jocul. Bilele sarite vor fi repozitionate in ordine numerica, conform regulamentului general in acest sens.
19. Jucarea bilei 8Atunci cand se joaca bila 8, un scratch sau un fault nu inseamna pierderea meciului daca bila 8 nu este introdusa in cos sau nu sare de pe masa. Jucatorul care vine la masa are bila alba in mana.
20. Pierdere joculuiUn jucator pierde jocul daca comite una din urmatoarele greseli:
- comite un fault atunci cand introduce bila 8 (exceptie: vezi bila 8 introdusa la spargerea de debut);
- introduce bila 8 din aceeasi lovitura cu care a jucat ultima bila din grupa lui;
- face ca bila 8 sa sara de pe masa (valabil pentru orice moment al iocului);
- introduce bila 8 in alt cos decat cel desemnat;
- introduce bila 8 cand nu era randul ei.
Nota: toate infractiunile trebuie anuntate inainte de a se executa o alta lovitura. Altminteri, se va considera ca nu s-a comis nici o infractiune.
21. Meci nul
Daca dupa trei veniri la masa consecutive ale fiecarui jucator (6 tururi in total), nici un jucator nu mai incearca sa castige jocul (decizia arbitrului) deoarece jucand in continuare ar putea, dupa toate probabilitatile, sa piarda jocul, bilele vor fi regrupate urmand sa se refaca jocul, cu acelasi jucator la spargere, ca si in jocul anterior.
Nota: trei greseli consecutive ale aceluiasi jucator nu conduc la pierderea jocului.