miercuri, 23 martie 2011

Carambol

1. Generalitati
Regulile din aceasta sectiune se aplica in general la toate formele si varietatile de carambol cunoscute. Cu toate acestea, anumite reguli pot avea exceptii sau pot fi diferite in cadrul diverselor forme de carambol; fiecare din aceste forme poate prezenta reguli specifice.

In concluzie, daca in regulile specifice fiecarui joc nu se afirma altceva, atunci se aplica aceste reguli generale.
Din ratiuni de simplificare si claritate vom folosi in continuare pronume masculine. Binemteles ca aceste referinte pot fi aplicate oricarui jucator (indiferent de gen) sau oricarei echipe.



2. Definirea bilelor
Carambolul se joaca cu trei bile: doua albe si una rosie. Fiecare jucator are cate o bila alba proprie pe care este obligat sa o loveasca prima cu tacul. Bila rosie nu va fi niciodata lovita cu tacul prima. Una dintre cele doua bile albe are unul sau mai multe puncte colorate pentru a putea fi diferentiata de cealalta.
3. Lovirea bilei albeLovitura corecta implica lovirea bilei albe numai cu varful tacului.
4. Stabilirea ordinii de jocJucatorul care va efectua spargerea de debut se va alege prin tragere la sorti sau lag. Castigatorul lag-ului are posibilitatea de a efectua spargerea de debut sau de a-l lasa pe adversarul sau sa faca acest lucru.
5. Lag-ulLag-ul este o procedura folosita pentru determinarea jucatorului care va executa spargerea de debut.
Bila rosie se asaza pe punctul de fund. Cei dot jucatori se pozitioneaza unul in stanga si altul in dreapta punctului de bataie si lovesc bilele albe catre manta de fund. Castiga jucatorul a carui bila se opreste mai aproape de manta de bataie, cu urmatoarele amendamente:
- bilele trebuie sa atinga manta de fund cel putin o data.
- Lag-ul se pierde daca:
-bila trece in jumatatea de masa a celuilalt jucator;
- bila nu atinge manta de fund;
- bila sare de pe masa;
- bila atinge bila rosie.
Daca ambii jucatori incalca aceste reguli sau daca arbitrul nu poate decide care bila este mai aproape de manta, lag-ul se rejoaca. Cei dot jucatori sunt obligati sa loveasca bilele pentru lag simultan (in limita posibilitatilor).
6. Alegerea bilelorJucatorul care efectueaza spargerea de debut are dreptul sa isi aleaga bila cu care va juca. El poate alege fie bila in intregime alba, fie bila alba marcata cu unul sau mat multe puncte de aceeasi culoare. Odata bila aleasa, se va folosi de aceeasi bila pe tot parcursul jocului.
7. Pozitia bilelor la spargerea de debutBila rosie se asaza pe punctul de fund. Bila adversarului se asaza pe punctul de bataie. Bila tragatorului se asaza pe linia de bataie, oriunde, pana la o distanta maxima de 6 inci (1 inci - 2,54 cm) de punctul de bataie (distanta masurata fata de centrul bilei).
Nota: In functie de specificul jocului, pozitia bilelor la spargerea de debut poate fi alta.
8. Bila rosie - bila - tintaJucatorul care efectueaza spargerea de debut trebuie sa lovesca mai intai, cu bila proprie, bila rosie. Daca la spargerea de debut bila proprie atinge prima oara bila adversarului, inainte de a atinge bila rosie, este fault, randul jucatorului se termina si, implicit, nu i se acorda nici un punct. In loviturile ulterioare, jucatorii pot alege orice bila ca bila-tinta (obiect) - bila rosie sau bila adversarului.

9. Piciorul pe podea0 lovitura se considera fault daca tragatorul nu are cel putin un picior pe podea. incaltamintea trebuie sa fie normala in ceea ce priveste marimea, forma si modul in care este purtata.
10. Lovirea bilelor m miscare0 lovitura se considera fault daca tragatorul joaca inainte ca toate bilele de pe masa sa se fi oprit. 0 bila care se roteste pe loc este considerata bila in miscare.
11. SfarsituI lovituriiSe considera ca o lovitura s-a sfarsit in momentul in care toate bilele de pe masa s-au oprit.
12. Fault la atingerea bilelorDaca oricare din bilele de pe masa este atinsa de catre un jucator cu orice altceva decat cu varful tacului (cu corpul, imbracamintea, creta, prelungitorul, alta parte a tacului decat varful etc.), aceasta atingere se considera fault.
13. Fault la loviturile dubleSe considera a fi fault daca bila alba este atinsa de mai multe ori cu varful tacului. Daca arbitrul crede ca (judecand dupa sunetul loviturii, pozitia si modul in care s-au miscat bilele) bila alba a fost lovita de doua ori, lovitura se va considera fault si va fi judecata ca atare.
14. Fault la loviturile impinseEste fault daca bila alba este impinsa cu varful tacului sau daca acesta vine in contact cu bila alba mai mult timp decat este necesar pentru a executa o lovitura corecta. Decizia finala ramane la latitudinea arbitrului care este obligat sa anunte faultul daca acesta s-a produs.
15. Bila alba saritaDaca bila alba sare de pe tablia mesei, atunci lovitura respectiva se considera fault (loviturile in care o bila-obiect sare de pe tablia mesei pot fi considerate faulturi sau nu, functie de regulile specifice ale fiecarui joc).
16. Regula generala pentru toate faulturileDesi penalizarile pentru faulturi difera de la joc la joc in functie de regulile specifice, urmatoarele reguli sunt valabile pentru toate faulturile:
- randul jucatorului la masa se termina;
- daca jucatorul a acumulat puncte in acea venire la masa care s-a terminal cu un fault, nu mai sunt luate in considerare.

17. Lovitura sarita incorectaEste fault daca un jucator loveste cu tacul bila alba sub centrul ei (,,sapa sub ea") cu intentia de a o determina sa sara peste un obstacol aflat in fata ei. Acest lucru se poate intampla si accidental, caz in care decizia ramane la latitu­dinea arbitrului.
18. Penalizarea pentru fault intentionatEste obligatoriu ca bila alba sa fie lovita in timpul jocului numai cu varful tacului. Orice alt contact este considerat fault sub incidenta regulii 12. Daca arbitrul considera ca acest contact este intentional, trebuie sa-l avertizeze pe jucatorul in cauza ca un al doilea contact de acest gen va atrage dupa sine pierderea meciului prin forfeit. Daca un al doilea fault intentionat este efectuat de acelasi jucator, acesta pierde meciul prin forfeit.
19. Bile care se misca spontanDaca o bila se misca pe masa spontan (de una singura), atunci ea va ramane in noua ei pozitie si jocul va continua.
20. Faulturi prin responsabilitatea jucatoruluiJucatorul este responsabil pentru modul de folosire a cretei, a prelungitorului sau a oricarui alt echipament auxiliar pe care il aduce sau il foloseste la masa.
21. Definitia bilelor sariteSe numeste bila sarita o bila care, ca urmare a unei lovituri, se opreste in alta parte decat pe tablia mesei (pe marginea mantei, pe podea etc.). Bilele care sar si ating partea de sus a mantei, marginea mantei, instalatia de iluminat si se intorc pe tablia mesei, fara a mai atinge nimic care nu face parte din echipamentui normal al unei mese, nu se considera bile sarite. Bilele care ating vreun obiect care nu face parte din echipamentul standard al unei mese de biliard si se intorc pe tablia mesei se vor considera bile sarite. Toate bilele sarite se vor repozitiona pe masa dupa ce lovitura s-a incheiat. (Vezi ,,Repozitionarea bilelor").
22. Interventii din exteriorDaca in timpul unui meci bilele sunt miscate de catre un spectator sau de catre altcineva decat jucatorii, ele se vor repune pe o pozitie cat mai apropiata de cea initiala, imediat dupa incident. Tragatorul va putea juca in continuare fara a fi penalizat. Repunerea bilelor in pozitie de joc se va face de catre arbitru. Aceasta regula se aplica si in cazuri cum ar fi: cutremur, uragan, pana de curent, desprinderea instalatiei de iluminat etc.
23. Definitia loviturii de sigurantaJucatorul care joaca o lovitura de siguranta trebuie sa trimita in manta o bila-obiect sau bila alba dupa ce aceasta a atins o bila-obiect. Daca acest lucru nu se intampla, lovitura respectiva este fault.
24. Limitarea loviturilor de sigurantaJucatorii nu pot juca lovituri de siguranta in veniri la masa consecutive. Daca un jucator a jucat o lovitura de siguranta la ultima venire la masa, el nu poate juca acelasi lucru si la urmatoarea venire la masa. Daca acest lucru se intampla, lovitura respectiva este fault.
25. Repozitionarea bilelor sariteDaca bila sarita este bila alba sau bila-obiect alba, aceasta se va repozitiona pe punctul de bataie (daca acesta este ocupat - pe punctul de fund; daca acesta este ocupat -pe punctu central). Daca bila sarita este bila-obiect rosie, aceasta se va repozitiona pe punctul de bataie (daca este ocupat - pe punctul de fund; daca este ocupat - pe punctul central). Daca si bila alba si o alta bila-obiect sunt bile sarite, atunci bila alba se va repozitiona prima si bila-obiect a doua, conform indicatiilor de mai sus. Daca amandoua bilele-obiect sunt bile sarite, ele se vor repozitiona conform indicatiilor de mai sus. Daca bila alba ocupa vreunul din puncte, atunci prima se va repozitiona acea bila al carei punct este liber si apoi cealalta, conform indicatiilor de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu